Altın Oranlı Üretim Kovanları Özellikleri

ALTIN ORANLI ÜRETİM KOVANLARI ÖZELLİKLERİ

Amaç;

AOÜK (Altın Oranlı Üretim Kovanları) Popülasyon adedini çoğaltarak, arıları daha güçlü hale getirmek ve bal verimini artırmak amacı ile tasarlanmış arı kovanlarıdır. Arıcılarımızın bu kovanlara kolayca dönüşümünü sağlayarak bal verimlerinin artırmasıdır. Türkiye de 15 kg/kovan olan bal veriminin artmasını sağlamaktır. Üreticilerin kazançlarının ve Ülkemizdeki ihracatın artmasına katkıda bulunmaktır.

Özellikleri;

  1. Uzun yıllar yapılan çalışmalar sonucunda AOÜK imal edilmiştir. Arıcılarımızın karşılaştığı sorunları, hocalarımızın ve uzmanların tavsiyeleri doğrultusunda, sık sık değişiklik yapılarak yeniden düzenlenmiş veya ilaveler yaparak çözümlere ulaşılmaya çalışılmıştır. Ancak, bu sorunlar sona erdi demek mümkün değildir. Yeni sorunlar çıkabilir, biz de akıl ve mantık yolu ile sorunlara çare bulmaya ve çalışmalarımıza devam edeceğiz. Durmak, dinlenmek ve pes etmek yok.

 

  1. Langstroth 10 çerçeveli bir kovanlarda 40-45 bin adet arı bulunmaktadır. AOÜK’nda ise 70-80 bin adet arı bulunmaktadır. Kovandaki arı adedi hücre gözlerinin büyüklüğüne göre değişmektedir. Hesaplamalarda hücre gözünün büyüklüğü 5,4 mm, hücre duvarı 0,5 mm olarak alınmıştır.

 

  1. Langstroth kovanları AOÜK’na dönüştürmek çok kolaydır. Az bir masraf yapılmak sureti ile dönüştürmek mümkündür. Ancak, kuluçkalıkta kullanılan çerçeveler, ballıkta kullanılamaz. Kuluçkalıkta biriken ballar alınmaz. Biriken ballar arıların beslenmesi için bırakılır. AOÜK ballıkları her zaman kullandığımız ballıklarla aynıdır. Arıcılarımız sadece kuluçkalıklarını büyüterek AOÜK’na dönüştürmüş olacaklardır. Diğer bütün malzemeler devamlı kullandıkları malzemelerdir.

 

  1. AOÜK’nın ölçülendirmesini bilgisayarda çizdikten sonra atölyede kendim imal etmekteyim. Kovanlar tamamen organik olarak üretilmektedir.

 

  • Kovan duvar kalınlıkları 28,5 mm ve 33,5 mm olmak üzere iki tiptir.
  • Kovanlar izoleli olarak imal edilmiştir.
  • Kovanlarda kullanılan vida ve metal aksamlar paslanmaz malzemedendir.
  • Kovan tabanları plastik ve polen tuzaklıdır.
  • Propolis tuzağı kullanılabilmektedir.
  • Kovan iç yüzeyleri propolis, dış yüzeyleri de balmumu ile boyanmıştır.
  • Kovan üstünde 4 bölmeli yemlik (şurupluk) kullanılmıştır. Bölmelere şurup, kek ve su konulmaktadır. Ahşaba zarar vermemesi için her bölme balmumu ile kaplanmıştır. Balmumu ile kaplama sayesinde arıların şurubun veya suyun içine düşme tehlikesi de ortadan kaldırılmıştır. (denemesi yapılmış, arı ölümleri görülmemiştir). Bölmelerin üzerleri istenildiği zaman kapatılması mümkündür. Aynı zamanda da arıların geçiş deliği açılıp kapatılabilir.

 

AOÜ Kovanı ölçüleri;

Altın oranlı kovan için, Longstroth kovanların ballıkları herkes tarafından kullanıldığından referans olarak alınmıştır. Ballıkların yüksekliği 26 cm (260mm) olduğuna göre; Altın oranlı kuluçkalığın yüksekliği 26 x 1,618 = 42,068 cm olacaktır. Bunu 42 cm (420mm) olarak kabul edebiliriz. Kuluçkalık ve ballık iç ölçüleri değişmemektedir. Yani standart iç ölçüleri olan 385 x 455 mm dir. Kovan duvar kalınlığı isteğe göre değişik olabilir. Türkiye de kullanılan standart kovan duvar kalınlığı 25 mm dir. Ben izolasyonlu yaptığım için kovan duvar kalınlığı 28,5 mm olmaktadır.

AOÜK Çerçeve ölçüleri;

Yine Longstroth kovanların çerçeve iç yüksekliği 22 cm (220 mm). Altın oranlı çerçeveye dönüştürmek istersek 22 x 1,618 = 35,596 cm olacaktır. Bunu da 35,6 cm (356mm) olarak kabul edebiliriz. Altın oranlı kuluçkalık çerçeve iç ölçüleri 420 x 356 mm dir. Ben 420x355mm olarak kullandım. Çerçeve diğer ölçüleri standart ölçülerdekinin aynısıdır.

AOÜK arı populasyonu;

Yapılan hesaplarda petek hücresi (PH) veya petek gözü (PG) ölçüsü 5,4 mm, duvar kalınlığı 0,5 mm olarak alınmıştır. Çerçeve yavru alanı % 78 olarak hesap edilmiştir. Buna göre kuluçkalık çerçevesinde (420×355 mm iç ölçülerinde) 9730 adet petek gözü (çift yüzde bulunan PG) bulunmaktadır. Çerçeve yavru hücresi (ÇYH) 9730×0,78= 7589,4 adet/çyh olmaktadır. Bunu 7589 olarak kabul edersek, 10 çerçeveli kovanda 75.890 adet arı olabilir demektir.

AOÜK bal verimi;

Ballık çerçevesi 420x220mm olduğundan 1 adet çerçevede 5922 adet petek gözü (çift yüzde bulunan PG) bulunmaktadır. Balın özgül ağırlığı ortalaması 1,43 g/cm³. Petek hücre yüksekliğini 12,5mm olarak kabul edersek, her hücrede 0,451 g/bal/pg olmaktadır. Tam bir çerçevede ise 5922 x 0,451 = 2670 gr/bal/çer. yapmaktadır. 10 çerçeveli ballıkta 26,7 Kg olmaktadır. Eğer 10 çerçeve yerine 9 çerçeve kullanırsanız 30 Kg kadar bal alabilirsiniz. Populasyonun yüksek olmasından dolayı bal verimi 10 çerçeveyle kalmayacak ve çok daha yüksek olacaktır.

 

 

 

Resim 1 – AOÜK 420-260-10Ç Polen tuzaklı taban, Kuluçkalık, Şurupluk, Ballık ve Kovan kapağı.

 

İşte size 26,7 Kg bal verimi olan 75.890 arı kapasiteli, Altın Oranlı Üretim Kovanı (AOÜK). Kovan tipi: AOÜK 420-260-10Ç, Arı geliştirme kovan tipi (ruşet): AOÜK 420-6Ç (resim 2’de)

 

Resim 2 – AOÜK 420-6Ç Arı geliştirme kovanı veya diğer adıyla Ruşet kovan

 

Kovanla ilgili altın oran hesaplarını yaparken, Dadant tipi kovanların da altın oranlı olduğu ortaya çıktı. Kuluçkalığın ballığa oranı 340/210=1,619 ve kuluçkalık çerçevesinin ballık çerçevesine oranı ise 275/170=1,618 dir. Yani altın oranlı bir kovandır.

 

AOÜK’nın Olumlu Tarafları;

  1. Kovan arı adedi yüksek olduğundan, bal verimi de yükselecektir.
  2. Arıların daha kısa sürede bal ve polen taşıması mümkün olacaktır.
  3. Kovanın güçlü olması arıların hastalıklarla ve mikroplarla mücadelesi daha kolay olacaktır.
  4. Güçlü kovanlarla kışa girildiğinde arı kayıpları daha az olacaktır.
  5. Kışa girmeden önce, kuluçkalıktaki ballar alınmadığı takdirde arıları fazla beslemeye gerek kalmayacaktır.
  6. Plastik taban kullanıldığı için kovan havalandırması daha iyi olacak, nem azalacak ve arılar daha sağlıklı yaşayacaktır.
  7. Isı izolesi sayesinde kovan ısısı, kış aylarında daha sıcak olacak, yaz aylarında da daha serin olacak ve arıların bal tüketimi azalacaktır. Alttan havalandırmalı kovanlarda kovan üst kısımları hava almayacak şekilde sıkı bir şekilde kapatılması gerekmektedir. Kovan üstündeki örtü tahtasının 1mm’lik bir açıklığın toplamda 1x17cm’lik bir açıklığa ulaştığı unutulmamalıdır.
  8. Şurupluk kapakları kapatıldıktan sonra üzerine ballık konulabilmektedir.

 

AOÜK’nın Olumsuz Tarafları;

  1. Kuluçkalıkta bulunan çerçeveler ballıklarda kullanılamaması.

Gezginci arıcılıkta kullanılması zor ve zahmetlidir. Römork üzerine monteli olduğu takdirde mümkün olabilir.

 

ARICILIĞA KARŞILIKSIZ GÖNÜL VERENLERE TEŞEKKÜRLER, İYİ Kİ VARSINIZ!

Arıcılık bilgilerimi geliştirmeme vesile olan, başta Sayın Muhsin DOĞAROĞLU Hocam olmak üzere;

Kendilerini televizyon yayınlarından tanıdığım ve zevkle izlediğim Sayın Hocalarım olan Kadriye SORKUN, Aslı ÖZKIRIM, Levent AYDIN, Devrim OSKAY ve Ali KORKMAZ ’a;

Arıcılık konusunda araştırma yaparak internette yayınlayan Sayın Bilim Adamlarına;

Karşılaştıkları zorlukları ve olayları paylaşan Arıcılara;

Teşekkürlerimi sunmayı bir borç bilirim.

Add Comment

Contacts

0532 257 56 08
İnecik Mahallesi Orta Tepe Mevkii
info@otagaricilik.com

Follow Us